Υγιέστερα παιδιά (και οικογένειες) με λιγότερο κόπο

Η προστασία από ιούς και τα μέτρα υγιεινής κατά της εξάπλωσης ασθενειών αποτελούν σοβαρότατο ζήτημα μετά την εμφάνιση του COVID-19. Οι μάσκες προσώπου, η προστατευτική ενδυμασία και τα απολυμαντικά είναι πλέον προϊόντα που παρουσιάζουν παγκοσμίως έλλειψη. Για καλή μας τύχη υπάρχει ένα απλούστατο ωστόσο απίστευτα δραστικό μέτρο κατά των ιών Corona & ΣΙΑ: Το πλύσιμο των χεριών! Αυτό αποδεικνύουν και ενδιαφέρουσες μελέτες* σχετικά με την υγεία των παιδιών.


Με νερό και σαπούνι οπλισμένοι κατά των μολύνσεων
Η πλημμελής υγιεινή οδηγεί σε πολλές υπανάπτυκτες χώρες σε διάρροιες, πνευμονίες και δερματικές λοιμώξεις. Εξαιτίας τους, πεθαίνουν στις χώρες αυτές –ακόμα κι αν απουσιάζει παντελώς ο κορωνοϊός– γύρωστα 3,5 εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο. Ποιες είναι οι επιδράσεις που έχει το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι στην υγεία των παιδιών, τεκμηριώθηκε με μια μελέτη που παρουσιάζει εντυπωσιακά νούμερα. Τα νούμερα αυτά παρουσιάζουν ενδιαφέρον και για τις βιομηχανικές χώρες στην εποχή του κορωνοϊού.

-50% πνευμονίες*
Με την εκπαίδευση στο πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό επιτεύχθηκε μείωση στα κρούσματα πνευμονίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών κατά 50%*, και μάλιστα τα κρούσματα διαρροϊκών νόσων σε παιδιά κάτω των 15 ετών παρουσίασαν μείωση κατά 53%*. Με το μπάνιο μειώθηκαν ακόμα και οι δερματικές λοιμώξεις κατά ποσοστό μεγαλύτερο από 30%*. Το εντυπωσιακό που παρατηρήθηκε στις υπανάπτυκτες χώρες: Ακόμα και με τη χρήση ακάθαρτου νερού η υγεία των παιδιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση χάρη στη χρήση του σαπουνιού. Πέραν τούτου, οι ασθένειες περιορίστηκαν ακόμα και στις περιπτώσεις που μόνο οι ενήλικες έπλεναν σχολαστικά τα χέρια τους, ενώ το αποτέλεσμα ήταν φυσικά πολύ καλύτερο, όταν και τα παιδιά τηρούσαν τη νέα ρουτίνα υγιεινής.

Λιγότερες ασθένειες σε οικογένειες με παιδί στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο
Όμως και στις βιομηχανικές χώρες καταγράφηκαν αξιόλογα αποτελέσματα. Μελέτες σε παιδικούς σταθμούς στον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία** κατέδειξαν, ότι με το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών τα αναπνευστικά νοσήματα και οι ιογενείς λοιμώξεις μειώθηκαν κατά έως και 32%**.

Αν σε κοινόχρηστους χώρους χρησιμοποιούνται επιπλέον και απολυμαντικά με βάση το οινόπνευμα, το αποτέλεσμα μπορεί να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο***:

  • λιγότερα αναπνευστικά νοσήματα σε οικογένειες με παιδιά στον παιδικό σταθμό ή στο νηπιαγωγείο
  • λιγότερες διάρροιες και κρυώματα σε παιδικούς σταθμούς/νηπιαγωγεία
  • λιγότερες απουσίες από τα μαθήματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας
  • χαμηλότερη θνησιμότητα στα νοσοκομεία

Και όλα αυτά, χωρίς δύσκολες προϋποθέσεις. Με μόνη προϋπόθεση το πλύσιμο των χεριών πριν και μετά την τουαλέτα, μετά από την αλλαγή πάνας, πριν το μαγείρεμα, πριν το φαγητό και πριν το τάισμα των παιδιών. Σε μια έρευνα που διεξάχθηκε στο αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, η προϋπόθεση ήταν μία και μοναδική: 5 φορές την ημέρα σχολαστικό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, και οι ανάγκες θεραπευτικής αντιμετώπισης λόγων αναπνευστικών νοσημάτων μειώθηκαν κατά 45%****.

Και στο σημείο αυτό έρχεται το ευχάριστο νέο: Κανένας λόγος πανικού επειδή τα απολυμαντικά και τα γάντια μιας χρήσης έχουν πλέον εξαντληθεί από την αγορά. Το ίδιο αποτελεσματικό είναι να μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας, όταν π.χ. πηγαίνετε για ψώνια και με το που επιστρέφετε σπίτι να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα.

Επειδή τα παιδιά (αλλά και κάποιοι ενήλικες) δεν μπορούν να εκτιμήσουν πόσο διαρκούν τα 20 δευτερόλεπτα, προτείνουμε ένα έξυπνο τρικ: Τραγουδήστε 2 φορές το πασίγνωστο Happy Birthday! Δυνατά ή από μέσα σας, αυτό είναι ευτυχώς στο χέρι της κάθε οικογένειας να το αποφασίσει.


Πηγές:
*https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2805%2966912-7/fulltext
Effect of handwashing on child health: a randomised controlled trial, Stephen P Luby, Mubina Agboatwalla, Daniel R Feikin, John Painter, Ward Billhimer MS, Arshad Altaf, Robert M Hoekstra

**Carabin H, Gyorkos TW, Soto JC, Joseph L, Payment P, Collet JP.
Effectiveness of a training program in reducing infections in toddlers attending day care centers. Epidemiology 1999; 10: 219–27
.

Roberts L, Smith W, Jorm L, Patel M, Douglas RM, McGilchrist C.
Effect of infection control measures on the frequency of upper respiratory infection in child care: a randomized, controlled trial. Pediatrics 2000; 105: 738–42.


Niffenegger JP. Proper handwashing promotes wellness in child care. J Pediatr Health Care 1997; 11: 26–31.


***Lee GM, Salomon JA, Friedman JF, et al. Illness transmission in the home: a possible role for alcohol-based hand gels. Pediatrics 2005; 115: 852–860.

****Ryan MA, Christian RS, Wohlrabe J. Handwashing and respiratory illness among young adults in military training. Am J Prev Med 2001; 21: 79–83.

https://www.unicef.de/informieren/aktuelles/blog/coronavirus-richtig-haendewaschen-einfacher-schutz/212860

Προτεινόμενα Άρθρα